Втори протест с искане Батак да се отдели като самостоятелна община без селата Нова махала и Фотиново ще проведат на 1 септември жители на града. Този път проявата ще бъде в центъра на София, като ще започне от 16:00 часа.

Шествието ще започне в 16.00 ч от пл. „Александър I“, ще премине по бул. „Цар Освободител“, пл. „Атанас Буров“, пред Президентството (с престой 10 минути за да се привлече вниманието на Румен Радев в очакване той да слезе при гражданите), след което около 16,20ч. митингът ще се установи на пл. „Независимост“ пред Министерския съвет. 

Още през 2020 година е депозирано искане за отделянето на Батак като самостоятелна община без селата Нова махала и Фотиново, подкрепено от подписка с над 1250 имена, но досега нито президентът Румен Радев, нито премиерите в този период, нито Областната администрация в Пазарджик са обърнали внимание.

Мотивите за искането са икономически, социални, културни, демографски, твърдят от Инициативния комитет, като допълват, че всъщност съдбата на Батак е подчинена на интересите на двете села. Градът се обезлюдява, защото няма препитание за местните. Същевременно малкото работни места, които са най-вече в администрацията, се заемат от жители на Нова махала и Фотиново. Те имат и солидно представителство в Общинския съвет - 7 от 11 съветници, което им дава голямо влияние при вземането на важните за родопската община решения.

Припомняме, че първата демонстрация с искане Батак да бъде град-община заради историческата му значимост, така както са отделени историческите градове Перущица и Копривщица, бе проведена на 24 август в центъра на Батак. Макар и с малобройно присъствие, тогава от Инициативния комитет дадоха да се разбере, че не смятат да се отказват от намеренията си.