След необичайно топлото време в началото и средата на януари, когато бяха измерени и рекордно високи температури, дори над 20 градуса, идва време зимата да се развихри. И това ще се случи в следващите дни.

Средната температура на 2 метра за следващия десетдневен период   /ClimateReanalyzer

Още в четвъртък от югозапад към страната ще се приближи средиземноморски циклон, който ще изсипе валежи и от дъжд, и от сняг. Особено обилни се очаква валежите да бъдат в южните планински райони, както и в планините на Централна България в нощта срещу петък. 

Зимата най-после идва, максималните температури ще са под нулата

Сняг ще вали над големи райони на Западна България, Предбалкана, в обширни райони на Северна България, а дъжд вероятно в низините на югоизток.

Според моделите с днешна дата, ще се образува и снежна покривка с различна дебелина - колкото по-голяма е надморската височина, толкова по-дебела снежна покривка се очаква.

Застудяване и сняг през новата седмица

В четвъртък следобед, през нощта срещу петък и в петък ще бъде усложнена и пътната обстановка. Част от пътищата ще са заснежени, останалите мокри, ще е хлъзгаво, типично зимно време. Бъдете внимателни, ако пътувате в този период и особено в планинските райони.

Валежите ще продължат с прекъсвания и в петък с изтеглянето на циклона на изток, и ще са предимно от сняг. 

33 градуса под нулата: Студената вълна в Афганистан взе най-малко 70 жертви

В събота повече валежи са очакват на югоизток. Температурите ще се понижат, но по времето на активните валежи ще са около нулата или малко над нулата, като изключим планините, където ще са по-ниски, по-високи ще са по крайбрежието.

След спирането на валежите, при изясняване и стихване на вятъра, в местата със снежна покривка се очакват ниски минимални сутрешни температури. Термометрите могат да измерят и до минус 8, минус 10 градуса в затворените котловинни полета. Сутрин ще е студено.

„Водата изтръгна дете от ръцете на майка му“: Бурите в Калифорния взеха 19 жертви (видео и снимки)

Ще посрещнем новата седмица и началото на фувруари със сравнително студено време, като в по-далечна перспектива ни чакат и нови валежи от сняг, по нови средиземноморски циклони. Вероятно сняг ще видим и около четвъртък, петък следващата седмица.

В Европа ще е сравнителна студено, ще вали и дъжд, и сняг, на места ще има и снежна покривка. 

В Италия зимата затисна северните райони с много сняг и студено време.

„Вървим в грешна посока“: Рекордни температури на океаните от 2000 години насам

САЩ се готвят за нов сериозен зимен пристъп, с много сняг и ниски температури заради арктически студ, нахлуващ от Канада. Да видим дали ще се повтори зимната буря от декември, когато десетки загинаха по заснежените пътища, особено в щата Ню Йорк и района на Бъфало.

Очертава се зимен край на януари и зимно начало на феврурари. Докога ще продължи това по-студено време с повече валежи? Вероятно да края на първата десетдневка на февруари, а по-напред във времето е трудно да се прогнозира.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм