Най-сетне нещо като зима се задава над страната. Средиземноморски циклон ще ни донесе така очакваните валежи от дъжд и сняг. 

Вероятно повече от дъжд, в равнинните части на страната, и от сняг в планините. Но каквото и където да вали е крайно необходимо, защото и декември, и началото на януари са сухи и топли.

14 загинали: Силните бури в Калифорния продължават (видео)

Пример: в района на София среднодневната температура за първите 10 дни на януари е малко под 3 градуса, което е с няколко градуса над обичайното.

Очаквани максимални температури в следващите десетина дни. ClimateReanalayzer

Времето във вторник и сряда ще напомня за зимата, в планините ще вали сняг и там снежната покривка ще се уваличава. Към края на деня и през нощта срещу сряда снежната линия ще се понижи и в Предбалкана и по високите западни полета се очаква дъждът да премине  в сняг, дори е възможно образуването на тънка снежна покривка. 

Мощна буря връхлетя Калифорния, евакуират хора в Сан Франциско (видео)

В сряда ще продължи с прекъсвания да вали, като постепенно валежите ще намалеят заради изтеглянето на циклона на изток. В четвъртък са възможни също слаби превалявания, предимно от дъжд в низините.

В четвъртък завършва валежният период и в следващите дни, като изключим идващата събота, сериозни валежи не се очакават. В събота от северозапад над страната ще премине студен фронт, на места ще превали, в планините - сняг, в низините - дъжд.

Невиждано от век наводнение откъсна от света части от Австралия (видео и снимки)

Температурите до края на седмицата ще са по-ниски, дневните ще са от 2 до 7 градуса, по-високи на изток, а сутрешните могат да се понижат при изяснавяне и до минус 3, минус 5 градуса.

Заради очакваните валежи от сняг в планините условията за ски в плининските ни курорти ще се подобрят, ще падне естествен сняг, а по-ниските температури на височина над 1300 метра ще създадат условия и за производството на изкуствен сняг. Това е добрата новина за зимния ни туризъм, дано падне повече сняг, защото до момента нещата бяха направо трагични.

През новата седмица ни очакват значителни валежи

В следващите 48 часа пътната обстановка в страната ще се усложни, преминаването през планинските проходи и движението в планините ще е при зимни условия.

Тези от вас, които планират пътуване, трябва да знаят, че там ще е истниска зима, да не подценяват условията, защото е възможно да имат проблеми. Особено в нощта срещу сряда и в сряда.

От -12 до +18 градуса: Какво време ни очаква през януари?

За съжаление или пък за радост, зависи от гледната точка, през седмицата между 16 и 22 януари зимата отново ще се скрие някъде далеч на изток и у нас температурите отново ще се повишат, включително и в местата до 1800 метра надморска височина. Дневните температури ще се повишат и на места, в низините в отделните дни, ще надхвърлят 12, 14 градуса. 

Ако се опитаме да хвърлим по-далечен поглед на времето, поне да края на втората десетдневка на януари, синотичните модели показват евентуално по-сериозно влошаване след 21 януари. Тогава е възможно да видим нов средиземноморски циклон, който да ни донесе и дъжд, и сняг. Но това все пак е далечна перспектива.

Ски курортите в Европа затварят поради липса на сняг

В Европа топлото време продължава, сибирският студ е блокиран по границата на Русия с Украйна, но в Европейска Русия е много студено - до минус 25 градуса. В следващите дни и там ще се затопли. 

Над някои райони на Сибир термометрите показват и минус 55, минус 60 градуса, обичайни температури за януари в полюса на студа, в Северното полукълбо.

Най-малко шестима души, сред които и бебе, са жертвите на лошото време в Калифорния от началото на Нова година

Важното е, че заради атмосферната циркулация този сезон, студът от Сибир няма начин да нахлуе над Европа и да ни замрази, образно казано. Заради установената атмосферна циркулация зимата тази година е необичайно топла и доста суха на Балканите, да видим как ще продължи в третата десетдневка на януари и през февруари.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм