Продължава поскъпването на жилищните имоти в Пловдив. Парадоксът е, че това се случва при сериозен спад на сделките. Това коментира пред „Марица“ финансистът Климент Робев, анализирайки данните от индекса на цените на жилищата, измерван от НСИ.

За първото тримесечие на годината е отчетен ръст от 6.8% спрямо предходното тримесечие. Скокът спрямо година по-рано пък е цели 17.6%. При отчитане на инфлацията, която е 8.7% към края на юни, цените на жилищните имоти бележат ръст от 8.9% за периода второ тримесечие на 2022 г. - второ тримесечие на 2023 г.

Въпреки скокът на цените статистиката от Агенцията по вписванията показва понижение от 17,8% на сделките с недвижими имоти в Пловдив спрямо 2022 г. Намаляващата активност на пазара на жилищни имоти не намира подкрепа от ипотечния пазар, където наблюдаваме повишение на общия брой ипотеки за разглеждания период с 1% спрямо година по-рано.

Ориентировъчната нетна доходност на тристаен апартамент при отдаване под наем за Пловдив към второто тримесечие на 2023 година е: 4.3% в центъра на града и 5% в другите пловдивски квартрали.