В цялата гръцка префектура Лариса продължава наводнението, предизвикано от разливането на река Пеней в резултат на проливните дъждове през миналата седмица.

Самият град преживя поредната неспокойна нощ, а спасителните екипи извеждаха жители от кварталите Янули и Неа Смирни, където вчера беше подаден сигнал за евакуация, съобщи АНА-МПА, цитирана от БТА.

В неделя вечер в морето беше открито тялото на още един човек. Той е бил идентифициран като 42-годишен мъж, изчезнал на 5 септември от района на Волос. С него броят на жертвите от наводненията достигна до 15. Все още в неизвестност са двама души – двойка от Австрия.

Магистралата Атина - Солун остава затворена в района на град Лариса и в двете посоки.

Освен върху жилищата и инфраструктурата големи са щетите и върху земеделските площи в района на Лариса, голяма част от които са напълно наводнени. Областта Тесалия е една от най-плодородните равнини в Гърция и основен селскостопански район на страната.

Заради наводненията началото на учебната година, която в Гърция започва днес, в Тесалия беше отложено с една седмица.

В неделя в координационния център на операциите в област Тесалия премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис обяви, че още от днес се отваря електронната платформа за подаване на заявления за предоставяне на държавна помощ за възстановяване на засегнатите от наводненията. Той обеща това да става бързо и с минималната възможна бюрократична процедура, за да могат хората да се върнат по домовете си, да посрещнат възстановителните разходи и да възстановят материалните щети, които са понесли от стихията.

Конкретно за земеделците и животновъдите Мицотакис уточни, че Агенцията за земеделски застраховки практически е изчерпила ресурса си за настоящата година, но държавният бюджет ще покрие изцяло всички искания за плащане към нея.

Мицотакис съобщи, че във вторник сутринта ще бъде в Страсбург, където ще се срещне с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с която ще обсъди как Европа ще подкрепи Гърция и каква финансова подкрепа ще предостави за преодоляване на последствията от бедствието, „което със сигурност е пряко свързано с климатичната криза и (…) което изисква и от Европа да застане на висотата на обстоятелствата“.

Гръцкият зам.-министър на климатичната криза Христос Триандопулос уточни, че чрез платформата за държавна помощ пострадалите ще могат да получат до 10 хиляди евро за възстановяване на жилищата си и до 4 хиляди за подкрепа на предприятията, включително животновъдните стопанства.

Според него помощта ще покрие до 80 процента от стойността на възстановяването на домовете и до 70 процента от претърпените щети от предприятията.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм