Докато спасителите продължават да се борят с лошото време, търсейки оцелели, броят на жертвите на мощното земетресение наближава 8700 души. Но има предупреждения, че броят им може да продължи да расте. В един от най-тежко засегнатите турски градове роднини на затрупаните се включиха в издирването с помощта на кирки и лостове. Докато издирвателните дейности продължават на фона на понижаващите се температури, шансовете за намиране на оцелели изглеждат мрачни, съобщават от БГНЕС.

Втори български гражданин е в неизвестност след земетресенията в Турция

Хиляди жертви при разрушителни земетресения в Турция и Сирия

Две земетресения с магнитуд 7,8 и 7,5 по Рихтер удариха близо до Газиантеп, Турция, в ранните часове на понеделник - трусът засегна и съседната държава Сирия. Според ООН земетресението е довело до още по-голям хаос в Сирия. Хората в 70 % от територията на страната вече се нуждаеха от хуманитарна помощ.

Земетресението в Турция: Защо е толкова смъртоносно?

Във връзка с опустошителното земетресение телефонните компании предложиха безплатни разговори и съобщения в Турция и Сирия, за да могат семействата да поддържат връзка и спасителните дейности да продължат безпроблемно. Разговорите и съобщенията ще бъдат безплатни до 15 февруари.

„Шарли Ебдо” предизвика възмущение с карикатура за земетресението в Турция

По данни на Уницеф болниците в Сирия са претоварени с хора, страдащи от травми, счупени кости и разкъсвания. Над 7500 турски войници работят в засегнатите от земетресението райони, като подпомагат издирвателните операции, съобщава АФП.

По данни на СЗО земетресението може да засегне до 23 млн. души в Турция и Сирия.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм