1037 загинали и 1200 ранени в резултат на мощно земетресение в Мароко, показват данни на мароканското министерство на вътрешните работи. Епицентърът на труса, с магнитуд 6,8 според Геофизическия институт на САЩ, е бил югозападно от град Маракеш, в Атласките планини, на 320 км южно от столицата Рабат. Според информацията 51 от ранените са в критично състояние.  

От посолството ни в Мароко заявиха за NOVA, че няма данни за пострадали българи след разрушителния трус.

В Маракеш са рухнали десетки сгради, включително в историческия център. Той е в списъка на ЮНЕСКО със световно историческо наследство. Дори в Казабланка, на повече от 300 километра от епицентъра, стотици хиляди прекараха нощта на открито, от страх от нови трусове.

Националният център за научни и технически изследвания, базиран в Рабат, от своя страна посочи, че земетресението е било с магнитуд 7 и че епицентърът му е бил в провинция Ал-Хауз. Според мароканските медии това е най-мощното земетресение, което кралството е регистрирало досега.

Според видеа, разпространени в социалните мрежи и свидетелства на очевидци, земетресението е причинило значителни материални щети в няколко града. Освен в Маракеш, трусът е бил усетен в Рабат, Казабланка, Агадир и Есауира, предизвиквайки паника сред населението.

Много хора са излезли по улиците на тези градове, страхувайки се от срутването на домовете си, показват видеа, качени в социалните мрежи. На снимки и видеоклипове, публикувани в интернет, се виждат значителни разрушения в Стария град на Маракеш, както и смачкани от отломки и камъни автомобили.

Вече започнаха издирвателно-спасителните операции. Засегнатите места са много, като властите казват, че има пострадали в шест провинции. Работата на спасителите ще бъде трудна. В планините има места, които са труднодостъпни, дори в нормална обстановка. Може да отнеме дни да бъдат достигнати. 

„Аз бях на покрива на къщата ми, за да взема малко чист въздух. Цялата сграда започна да се клати. Хората започнаха да викат. Разбрах, че е земетресение и казах на семейството ми да бягаме от къщата. Някои хора не успяха да излязат от къщите си”, сподели Хамид, жител на Казабланка.

„Всички много се уплашиха. В началото не разбирахме какво става. Аз помислих, че само моята къща се клати, защото е стара и слаба. Но после чух че всички викат и видях да бягат. Сега никой не смее да се върне вътре”, заяви мароканецът Мохамед.

В Мароко мощните земетресения не са рядкост. Но това е най-тежкото бедствие от близо две десетилетия. През 2004 г. мощен трус отне живота на 600 души и остави хиляди бездомни.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм