Най-малко 22 души загинаха, а много други са ранени, при мащабен пожар в завод за литиеви батерии в Южна Корея. Експлозията е възникнала след взрив на около 40 км. от столицата Сеул, в град Хвасон.

На кадри от местната телевизия се виждат малки експлозии, докато пожарникарите се опитват да потушат огъня. Част от покрива се е срутила. Южна Корея е водещ производител на литиеви батерии, които се използват в много изделия - от електромобили до лаптопи.

На втория етаж на фабриката на Aricell, където батериите са били проверявани и опаковани, са се съхранявали около 35 000 батерии, а на други етажи - още толкова.

Представителят на местната пожарна служба Ким Джин-йонг заяви, че пожарът е започнал, когато серия от батерийни клетки са се взривили, въпреки че все още не е ясно какво е предизвикало първоначалните експлозии.

По това време в помещението са били около 100 работници.

Г-н Ким заяви, че първоначално е било трудно да се влезе в обекта "поради опасения от допълнителни експлозии".

Тъй като литиевият пожар може да реагира интензивно с водата, пожарникарите трябвало да използват сух пясък, за да потушат пожара, чието овладяване е отнело няколко часа.

Литиевите батерии са изложени на риск от експлозия, ако се повредят или прегреят. Въпреки че пожарът може да бъде потушен, остава рискът той да се разгори отново без предупреждение поради химическата реакция.