В Русе отвори врати първият спортен център, където жени могат безплатно да се обучават на различни техники за самоотбрана. Той се намира в сградата на Регионалната инспекция по околна среда и води на булевард “Придунавски” 20. Тренировките се провеждат в удобни часове, като записването за тях става предварително през фейсбук-страницата на Спортен център К.И.А. Това е и единственото място, където се провежда курс по самоотбрана ежеседмично с организиран график. За обучението на дамите се грижат двама сертифицирани инструктори, които са разработили собствена система за самоотбрана на базата на азиатски бойни спортове и по-конкретно японските айкидо, джудо и д.р., където по-слабия опонент има шанс да се защити

За желаещите се осигурява и екипировка.

“Създадохме тези безплатни курсове, защото в последните няколко години имаше няколко високопрофилни, ако може така да ги наречем, посегателства върху живота на няколко дами от нашия град. Статистиката сочи, че всяка трета жена в страната е ставала жертва на насилие, което и ни принуди да предприемем действия”, сподели в интервю за Дарик радио инструкторът Иван Димитров.

Курсът цели да създаде едни базови умения по-скоро с превантивна цел.  Инструкторите винаги съветват курсистите винаги да избягват конфликт, ако е възможно. “При една неприятна ситуация жертвата има максимум 3 секунди да вземе решение как ще реагира. Затова е важно те да са подготвени. Разбира се ние ги съветваме и какви са юридическите постановки при различните случаи”, споделя Димитров.

Занятията започват с обща физическа подготовка и гъвкавост, и чак след това към различните бойни аспекти и защитни системи.

Освен самоотбраната, която е безплатна, желаещите могат тренират пилатес, шито рю и бодифит.

Повече информация чуйте в звуковия файл