За първи път в България, на 15, 17 и 19 октомври, на сцената на Софийската опера ще се играе операта на Джоакино Росини „Жената от езерото“.

Нейната премиера беше това лято, през юли, на фестивала „Музи на водата“ на Панчаревското езеро и премина с голям успех. Не по-малко приказно и романтично ще бъде и нейното място на голямата сцена на първия ни оперен театър.

Операта е по едноименната поема на сър Уолтър Скот, а либрето е на Андреа Тотола. Действието е ситуирано в Шотландия по времето на крал Джеймс V. Става дума за любов, съперничество, ревност, борба за свобода, но за разлика от много други оперни творби - тук финалът е щастлив.

"Жената от езерото“ е заглавие - тайнствено, мистично, което носи една истинска енергия", споделя режисьорът Пламен Карталов. В очакване на изявата си на новата сцена, сопраните Мария Радоева и Станислава Момекова ще изиграят главната роля на Елена. Действието се разиграва в Шотландия през XVI век, по времето Крал Джеймс V, чието сърце е в плен от красотата на Елена.

Опера има всички емоции - от най-лирични до най-драматични фойерверки и вокално, и сценично, споделят Мария Радоева и Станислава Момекова.

Сърцето на Елена обаче принадлежи на Малкълм, който е готов да кръстоса шпаги с най-влиятелния мъж в Шотландия, за да запази любовта им. В ролята на Малкълм обаче влизат не мъж, а жени - оперните певици с опит в мъжкия репертоар Виолета Радомирска и Александрина Стоянова – Андреева.

Двете твърдят, че е  без значение в каква роля се превъплъщават, за тях  това е възможност след този дълъг период на ограничения, да бъдат на сцената, да бъдат в контакт с музиката. „Познато ни е, приятно ни е, различно е, предизвикателство е", посочват двете певици.

„Изпълнена за първи път на сцената на Софийската опера и балет, операта „Жената от езерото“ е поредната перла в стремежа ни към нови и неизвестни у нас заглавия с интерпретацията по нов начин на майсторската творба на италианския маестро Джоакино Росини, споделя режисьорът и директор на Софийската опера и балет – Маестро Пламен Карталов.

„Жената от езерото“ е една от десетте опери, които Росини създава за оперната примадона Изабела Колбран, за която се жени през 1822 г. Някои от женските партии в тези опери и днес се смятат за изключително трудни и единици са певиците, които се наемат да ги изпълнят.

За новия творчески сезон на Софийската опера и балет разказват Александрина Стоянова-Андреева /мецосопран/ и Даниел Острецов /тенор/