Над 2000 достигна броят на жертвите на земетресението в Мароко. Ранените също са над 2 хиляди, много от тях са в критично състояние. Няма данни за пострадали българи.

Трусът с магнитуд 6,8 по Рихтер беше регистриран в петък малко след 23 часа местно време. Епицентърът е бил югозападно от Маракеш, в Атласките планини.

В Мароко е обявен тридневен национален траур. Според мароканските медии това е най-мощното земетресение, което кралството е регистрирало досега. Спасителни екипи все още вадят хора изпод развалините на срутени сгради. Повечето оцелели не смеят да се върнат в къщите си от страх ужасът да не се повтори, други няма къде да отидат, защото домовете им са разрушени.

Жител на Маракеш разказва, че бил на покрива на къщата си, за да подиша свеж въздух, тогава внезапно усеща вибрации, които започват да се усилват. „Помислих, че е може би някакво животно, но тогава чух как хората започват да крещят и всички започнаха да излизат навън - възрастни хора, деца“.

Много от хората не разбират какво става.

„Къщата започна да се тресе силно, всички се уплашиха, бях в шок, не разбирах какво се случва“, разказва друг жител на Маракеш.

Туристка в Мароко също споделя за изживения ужас:

„Тъкмо си лягахме, но стаята започна да се тресе. Да,стаята започна да се тресе. Нямаше друг начин, движехме се назад и напред, всичко започна да се движи, картините се местеха, затова грабнахме някакви дрехи и чантите ни“.

Друга разказва:

ЗВУК: „Не знам, целият ти живот минава за секунда или две, не знаеш какво да правиш, какво да вземеш…“

Международната общност се обедини в помощта си за Мароко.

Каролайн Холт, глобален директор в Червения кръст и Червения полумесец заяви, че екипите им са на терен, като много от спасителите са местни хора. Следващите 24 до 48 часа ще бъдат критични за спасяването на човешки животи. По думите ѝ много от хората са блокирани в населените места заради затворени пътища и очакват помощ.

„Има затрупани хора под руините. Много от оцелелите са уплашени, живеят в страх, искам да ги уверя, че ще бъдат преместени на безопасно място, защото след такова земетресение вторичните трусове ще продължат и оцелелите сгради може да се срутят. Хората имат нужда от подслон, храна и чиста вода“.

Десетки държави изпращат финансова помощ на страната и спасителни екипи, които да помогнат в търсенето на оцелели. Алжир, който прекъсна връзките си с Мароко преди две години, заяви, че ще отвори въздушното си пространство за хуманитарни и медицински полети. Световната банка обеща да окаже всестранна помощ на пострадалите от разрушителното земетресение.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм