В 4:45 ч. местно време тази сутрин, градът Петровац на Млави, Източна Сърбия стана свидетел на земетресение с магнитуд 4 по скалата на Рихтер, съобщи Европейският Средиземноморски сеизмологичен център. Според данните на сръбския сеизмологичен институт, трусът беше регистриран на 12 километра югоизточно от града.

"Земетресението предизвика загриженост, тъй като трусовете с такъв интензитет могат да доведат до незначителни щети на сгради в областта на епицентъра", предупреди вестник "Данас". Експерти от сеизмологичния център подчертаха необходимостта от внимателен мониторинг на структурите в района, за да се избегнат евентуални по-големи щети.

В 5:03 ч. местно време, само 18 минути след първото земетресение, бе регистриран нов трус с магнитуд 2,4 по Рихтер. Този втори инцидент допълнително увеличи загрижеността на местното население.

Националните и регионални органи по управление на бедствията веднага реагираха, активирайки плановете за спешна реакция и оценка на щетите. Екипи от инженери и сеизмолози бяха изпратени в засегнатите райони с цел оценка на инфраструктурата и подготовка на доклади за евентуални рискове.

Спасителни екипи бяха разпределени във важните зони, готови да реагират при нужда. Органите съветват гражданите да бъдат внимателни и да следват инструкциите за безопасност.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм