Селскостопанските производители в България са получили най-голяма държавна финансова помощ от държавите в Европейския съюз, заяви Еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски на брифинг в Министерския съвет. Той допълни, че България е важна държава в ЕС по отношение на селското стопанство и осигуряване на продоволствената сигурност на алианса. Полякът е на работно посещение у нас по покана на служебния министър на земеделието и храните д-р Георги Тахов.

https://www.facebook.com/Government.of.Bulgaria/videos/810445823962089/

По време на срещата служебният министър е предложил стандартите на Зелената сделка да се наложат не само на страни членки на ЕС, но и на трети страни, които ползват европейския пазар. Обсъдени са и предложения за сваляне на административната тежест върху нашите земеделски стопани, за да се постигне предвидимост на получаване на подпомаганията към тях; да се удължи с една година срокът за реализиране на проектите по Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. и да се увеличава праговете по тъй наречената украинска помощ.

В програмата на визитата са предвидени срещи с президента Румен Радев, с министър-председателя Димитър Главчев, с представители на парламентарната комисия по земеделието, храните и горите и с представители на браншови организации от земеделския сектор в България.

Чуйте прикачения звуков файл