Земеделци ще блокират днес северната граница на България. В 10:00 часа започват ефективни протестни шествия със земеделска техника, съобщи за Дарик Милен Коев, председател на фермерски съюз ‚Дунавско зърно“.  Българските земеделски производители пристъпват към ефективни протестни действия с едно единствено искане: Да не се удължава за България действието на регламента на Европейския парламент и на Съвета от 30 май 2022 година, касаещ безмитния внос на стоки от селскостопански произход от Украйна.

„Българските зърнопроизводители са подложени на засилващ се натиск от интензивния украински внос на зърнени и маслодайни култури в страната, който блокира изцяло търговията на родното производство Складовете на земеделските производители са пълни със залежала продукция. Пазар за българското зърно няма, а жътвата предстои след два месеца. Новата реколта няма къде да бъде прибрана и няма изгледи ситуацията да се подобри, ако украинският внос на селскостопански стоки в страната продължи.“, заяви Коев.

Зърнопроизводителите ще блокират в 10:00 часа кръговото кръстовище на Дунав мост при Русе. Протестните действия ще продължат до 16 часа и ще засегнат и граничните пунктове при Видин, Силистра и Кардам. За да подкрепят колегите си в Русе ще дойдат и земеделци от Южна България.