И днес продължават протестните действия на земеделците в Русенско, които са част от националните протестни действия. В 10:00 часа ще бъде затворено отново кръговото кръстовище преди Дунав мост, кръговото кръстовище при град Бяла на пътя Русе София, както и при разклона за село ОбрЕтеник. Блокадата днес ще бъде увеличена с един час и ще продължи до 13 часа, каза за Дарик радио предсесателят на регионалния фермерски съюз „Дунавско зърно“ Милен Коев. На Дунав мост ще бъде излята и една цистерна с мляко.

В следващите дни, ако няма реакция от страна на правителството, те ще продължат, като единствено в събота и неделя няма да има блокади, за да не се пречи на гражданите.

След състоялата се среща на 4 февруари в Министерски съвет между бранша и властта регионалните сдружения от Националната асоциация на зърнопроизводителите единодушно взеха решение, че предложението на държавата е незадоволително и неприемливо. В методиката на подпомагане, която беше представена в МС, липсва компетентна икономическа експертиза, тъй като годишната данъчна декларация за последната година категорично не може да покаже загубите на земеделските производители, които нарастват през последните три години, обявиха от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Оттам настояват да се преразгледа предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и ясни гаранции за  законодателни промени, поети от лидерите на парламентарните групи, които от своя страна ще гарантират устойчивост на сектора.

Милен Коев добави, че земеделците са получили покана за среща с премиера и министрите на земеделието и финансите днес в 18:00 часа, на която те ще се отзоват