Железопътни превозвачи се оплакаха от новите по-високи цени на транспортните такси за изполозване на релсовите маршрути в страната, които влязоха в сила от 1 ноември. Според частните превозвачи в някои случаи увеличението на таксите е почти тройно в сравнение с досегашните цени и това е фрапиращо и непосилно за бранша. В отговор от транспортното министерство коментираха, че поскъпват само експресните услуги за непланирани превози, предлагани от Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

Таксите за използване на железопътната инфраструктура от частни превозвачи са повишени почти тройно 1 ноември и това е непосилно за бранша, коментира председателят на Асоциацията на предприятията в железопътния транспорт Пенко Несторов. Той даде пример с таксата за издаване на разписание, която по думите му е увеличена абсурдно, а освен това е незаконна.

От НКЖИ уточниха, че от началото на 2024 година се планира таксата за преминаване на влакови композиции да бъде намалена с около 35%. А сега увеличение има само за услуги и за експресно заявяване на график за непланираните товарни превози извън годишното разписание, като цените ще се променят според 3 тарифи – стандартна, нормална и експресна. Транспортните фирми обаче определиха тези съобщения като шикалкаване

Железопътните фирми обвиниха властите в липса на диалог. В отговор транспортният министър Георги Гвоздейков уточни, че никога не е отказвал среща с бранша и допълни, че превозвачите явно търсят сензация. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм