Украинският президент Володимир Зеленски, говорейки на заседание на Съвета за сигурност на ООН, поиска органът на ООН да даде легално определение за терористична държава, предаде БГНЕС. 

Същевременно той обвини Русия за подобно поведение.

Русия обяви, че спира военните действия, ако Украйна се предаде

"За съжаление, в момента ООН не разполага с правна дефиниция на термина "терористична държава", съгласувана с всички държави - членки на ООН", заяви Зеленски чрез видеовръзка.

Той каза, че конфликтът в Украйна "демонстрира спешната необходимост от въвеждане на термина на ниво ООН и наказване на всяка терористична държава". Той също така призова Русия да бъде изключена от всички структури на ООН заради предполагаемото нарушаване на принципите на организацията.

Град Кременчук обяви траур за жертвите поразени от руската ракета

В същото време Зеленски заяви, че е призовал САЩ да признаят Русия за спонсор на тероризма. Френският президент Еманюел Макрон заяви на пресконференция, че е отказал да признае Русия за спонсор на тероризма, защото "това не е методологията на Франция".

Путин към Макрон: Слушай ме много внимателно! Чуваш ли ме добре?

Говорителят на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик, коментирайки обаждането на Зеленски, заяви, че подобни решения не са в компетенциите на генералния секретар на организацията.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм