„Зелени пътрули“ ще следят за чистотата в Пазарджик, както и за други нередности. Това е една от идеите, които ръководството на местната община смята да приложи, за да се подобри ситуацията, стана ясно на пресконференция по темата с участието на кмета Петър Куленски, заместника му Любомир Гечев и директора на дирекцията по строителство инж. Евтим Янев.

Градът ще бъде разделен на 8 зони, за всяка от които ще има по един отговорник. Той ще следи здрави ли са контейнерите за смет, редовно ли се изсипват, изхвърлят ли се отпадъци около тях или на други нерегламентирани места. Допълнителен ангажимент ще имат да наблюдават за паркиране в зелени площи и на други непозволени места, разрушаване на асфалт или тротоари при строителни дейности, без после да бъде възстановена и други.

Ако нововъведението проработи в града, на по-късен етап ще бъде приложено и в селата. Крайната цел е да се подобрят чистотата и редът в населените места, коментира кметът Петър Куленски. 

Предвижда се още в помощ на „зелените патрули„ да има граждани доброволци. Хората, които сега подават сигнали в социалните мрежи, ще могат да го правят и чрез зелените патрули, обясниха от градската управа, като допълниха, че скоро ще се обяви процедура за набиране и на патрули, и на доброволци.

В Пазарджик вече има депо за строителни отпадъци - в базата на „Заводски строежи". Хората могат да ползват услугите му, като таксата е 40 лева за тон отпадък.