Народното събрание одобри френското предложение за отмяна на ветото и започването на преговри за присъединяване на Северна Македония и Албания към Европейския съюз. Против вдигането на ветото гласуваха от „Има такъв народ“, „Възраждане“ и БСП.

Депутатите обсъждат френското предложение за отмяна на ветото

Според трите партии колкото и да е добро френското предложение, то не защитава националните интереси и по същество е компромис. От трибуната на Народното събрание Тошко Йорданов поиска да се разсекрети заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност по темата, за да се види кой какви тези и интереси е защитавал и да стане ясно, че предложението за включването на българите в конституцията на Северна Македония е на президента Румен Радев и е било подкрепено единствено от „Има такъв народ“.

Тошко Йорданов: Френското предложение не покрива българските искания

С гласовете на „Продължаваме промяната“, ГЕРБ-СДС, ДПС и „Демократична България“ Народното събрание взе решение за вдигане на ветото, което спира преговорите за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз. Депутатите приеха проекта за решение на Демократична България, а Христо Иванов коментира, че френското предложение е най-доброто, което сме получавали и защитава българските интереси. Доказателство, за което е реакцията на Северна Македония.

За да има мир, РСМ трябва да е в ЕС, според Карадайъ

От ДПС коментираха, че вдигането на ветото не означава автоматично присъединяване на Северна Македония, а френското предложение е крачка напред и ще засили сигурността на Европейския съюз.

От БСП не подкрепиха нито едно от решенията за вдигане на ветото. Георги Михайлов обясни, че френското предложение е най-защитаващото българските интереси, но има много въпроси, които остават.

От „Има такъв народ“ гласуваха против вдигането на ветото. Тошко Йорданов коментира, че френското предложение не покрива исканията на България и поиска  разсекретяване на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност по темата за Северна Македония.

Костадинов: Българите няма да приемат национално предателство

Йорданов допълни, че няма национално съгласие за вдигане на ветото и всички, които подкрепят подобно решение са национални предатели. 

В Брюксел министър-председателят в оставка Кирил Петков заяви, че европейските лидери са оценили стъпката на България по вдигането на ветото за еврочленството на РСМ и са поздравили страната ни. По думите му сега е време македонското правителство да поведе своята нация. Петков отбеляза, че и министърът на „Има такъв народ“ Теодора Генчовска също подкрепя решението и се е похвалила за добрия резултат. Според него европейската дипломация сега ще започне да работи усилено, за да може това предложение да се приеме. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм