Здравното министерство прекрати обявената обществена поръчка, в която бе заложена доставката на 6 медицински хеликоптера. Причината - задължително изискване, заложено в документацията, според което хеликоптерите трябва да са на цена равна или по-ниска от заложения максимален финансов ресурс.

За да се преценят и анализират условията, здравните власти са сформирали работна група, която отново да разгледа параметрите на поръчката, както и да установи потенциалните рискове, след което да предложи промени в условията.

МЗ обяви обществена поръчка за закупуване на 6 медицински хеликоптера

От ведомството са категорични, че към настоящия момент няма риск от неспазване на заложените по проект срокове.

Обществената поръчка предвиждаше доставка на летателните средства, оборудване, апаратура и обучение на инженери и пилоти. Стойността ѝ според документите, публикувани от здравното министерство като възложител, е за близо 102 600 000 лева без ДДС, което означава около 16,5 милиона лева на хеликоптер и около 3,5 милиона лева общ разход за доставката.

След инцидента в Пирин: Планинските спасители отново настояват за купуване на медицински хеликоптер

Офертата на единствения кандидат – Leonardo S.p.A, предвижда по-висока цена за хеликоптер и така сумата, която се получава за шестте хеликоптера и доставянето им излиза над 123 милиона лева без ДДС.

През юли беше създадено дружество, което да извършва тази дейност, а първият хеликоптер трябваше да е наличен догодина.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм