След фаталния инцидент от вчера в Пирин, при който загина 53-годишна жена, планинските спасители от Банско отново поставят на дневен ред въпроса с необходимостта от медицински хеликоптер. Само по този начин те ще могат да стигат до труднодостъпните места в планината и по възможно най-щадящ за пострадалите начин ще могат да ги транспортират до болнични заведения.

Вчера планинските спасители от Банско и Добринище отново проведоха акция във високата част на планината за спасяване на човешки живот.

Почина жената, пострадала в Пирин

След получен около 15 ч. сигнал за тежък инцидент, който е претърпяла 53-годишна жена след подхлъзване на връх Джано, незабавно са предприети мерки и към върха тръгват планинските спасители от база Банско и от Добринище. Първи до мястото на инцидента успяват да стигнат спасителите Иво Валейов и Димитър Пицин.

Тъй като състоянието на пострадалата жена е оценено като много тежко и медицинската намеса не търпи отлагане, с посредничеството на директора на ПСС Емил Нешев и директора на ГД ПБЗН главен комисар Николай Николов, от Авиационна база Крумово е вдигнат военен хеликоптер Кугър . След като в 17 часа качва от ПСС-база Банско спасителите Атанас Уков и Михаил Климов, вертолетът стига за минути до мястото на инцидента, където другите спасители вече извършвали реанимационни действия. Цялата операция от Банско до връх Джано, натоварването на пострадалата и докарването и́ до Банско, където на площадката за кацане е предадена на екип на Спешна помощ, е продължила 35-40 мин.

Жена пострада тежко след над 100 метра падане в Пирин, спасиха я с хеликоптер

За съжаление, по-късно медиците съобщиха, че получените тежки травми са били несъвместими с живота на пострадалата жена.

Планинските спасители отново предупреждават, че в планината по всяко време на годината е необходимо голямо внимание и подходяща екипировка, както и задължително съобразяване с условията. През тези дни времето в по-ниските части е много приятно и подходящо за разходки, но снегът по най-високите части е фирнован и опасността от подхлъзване е огромна.

Въпреки че инцидентът е с фатален край, планинските спасители отново обърнаха внимание за жизнено необходимата нужда от закупуване на медицински хеликоптер.