Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров е освободил директора на столичната болница "Лозенец" проф. Любомир Спасов. Това съобщи самият той на брифинг днес и допълни, че причината за решението му са нарушения, извършвани в лечебното заведение.

Сред нарушенията, които Кацаров изложи, са неправомерни трансплантации, както и отчитане на над 60 пациенти, които не са лежали в болницата.

Кацаров съобщи за трансплантиране на черен дроб на четвърти по ред в списъка на чакащите след телефонно обаждане.

Министърът каза още, че от 2019 до 2021 в лечебното заведение са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори, всичките млади от Украйна и Молдова и имало всички основания да се смята, че те не са роднини с реципиентите си, а са фалшиви самоличности, което правело трансплантациите незаконни. 

Според Кацаров лечебното заведение през последната година е генерирало и над 20 млн. лв. загуби, а причината затова е, че 8 от всеки 10 легла са били свободни.

На брифинга стана ясно още, че България ще даде около 150 000 ваксини на съседни държави, които са отправили искания за помощ към нашата страна. Министърът е на мнение, че нашите потребности са напълно задоволени, дори сме помолили част от вече поръчаните доставки да бъдат забавени.

По темата с ваксините той уточни, че към нас са отправени искания за ваксини от Северна Македония, Косово, Албания и Босна и Херцеговина, заради което можем да им дадем до 150 000 дози "Астра Зенека".

Крайното решение за това се очаква след становище на Европейската комисия, което трябва да е факт до края на работната седмица.