Нека се радваме на хубавото пролетно време в следващите няколко дни, защото синоптичните модели прогнозират завръщането на студ и дори сняг в самия край на тази и в началото на следващата седмица.

Докато миналия петък говорихме дори за край на зимата и настъпването на ранна пролет, сега нещата изглеждат по-различно.

Но първо добрите новини - до събота февруари ще се усмихва с пролетни температури и ниски сметки за отопление.

Седмицата започва с вятър и дъжд

Прогностична карта на евентуалните валежи от дъжд и сняг следващия понеделник - 27 февруари. Pivotal

В края на седмицата над Средизмено море ще се формира център на ниско налягане, който ще влоши времето над Балканския полуостров и ще завърне зимата по нашите земи.

У нас промяната се очаква да настъпи в неделя срещу понеделник и в понеделник вече да има валежи, включително и от сняг по високите западни полета, в Северозападна България и Предбалкана, разбира се, и в планините. Колко ще вали е въпрос с повишена трудност. За момента моделите показват повече валежи над Сърбия и Босна и Херцеговина и по-малко над страната, но това може да се промени, както в посока на повече валежи, така и към по-малко.

Топлият уикенд продължава със слънчево време и през неделя

Значително ще се понижат и дневните температури в понеделник, но главно на север от Стара планина и по високите западни полета. 

Възможно е и образуването на снежна покривка.

Това са добри новини за зимните курорти и любителите на зимните спортове и недотам добри за транспорта. В понеделник и вторник вероятно ще има проблеми по пътищата на Западна България и в планините.

Буря остави хиляди без ток в Нова Зеландия

И това не е всичко. След затопляне от следващата сряда нататък, около 7 - 8 март нова порция от студ и дори сняг се очертава в момента по прогнозите на синоптичните модели. Разбира се - има толкова много време, че това е само най-обща тенденция. Няма гаранция, че ще се случи точно това.

Очакваните валежи, макар и не толкова значителни са важни, защото е сухо, в планините снегът се топи активно заради топлото време  и трябва да вали.

Земетресение в Италия

Световните метеорологични центрове продължават да поддържат прогнозите за отслабване на полярния вихър и сериозно стратосферно затопляне. Това означава най-общо, че е възможно в края на зимата да видим нови по-студени полярни нахлувания на юг към средните ширини на Европа и САЩ.

Дали това ще се случи - предстои да видим.

За момента изглежда, че е рано да обявим края на зимата.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм