Джорджия Мелони изглежда ще стане първата жена министър-председател на Италия начело на най-дясното правителство след Втората световна война, след като поведе консервативен алианс към триумф на изборите в неделя.

Ройтерс публикува някои от първите международни реакции в социалните медии.

„Италианският народ реши да вземе съдбата си в ръце, като избра патриотично и суверенно правителство”, написа в Twitter Марин Льо Пен, лидер на френската крайнодясна партия "Национален сбор".

Крайнодясната Мелони става първата жена премиер на Италия

„Поздравления за Джорджия Мелони и (лидера на Лига) Матео Салвини за това, че устояха на заплахите на антидемократичния и арогантен Европейски съюз, като спечелиха тази голяма победа", се казва още в туита.

Балаж Орбан, политически директор на унгарския министър-председател Виктор Орбан, също публикува текст в Twitter:

Италия избира: Ниска избирателна активност, крайнодесните водят

"Поздравления за Джорджия Мелони, Матео Салвини и (лидера на "Форца Италия") Силвио Берлускони за изборите днес! В тези трудни времена повече от всякога се нуждаем от приятели, които споделят обща визия и подход към предизвикателствата пред Европа."

"Джорджия Мелони показа пътя за горда, свободна Европа на суверенни нации, които да могат да си сътрудничат за сигурността и просперитета на всички", написа и лидерът на испанската Vox Сантяго Абаскал.

Започна гласуването на парламентарните избори в Италия

"Голяма победа! Поздравления!", написа в профила си във Фейсбук и премиерът на Полша Матеуш Моравецки.

Припомняме, че според предварителните резултати от провелите се в неделя парламентарни избори, лидерът на крайната десница и Джорджия Мелони и нейните съюзници крайнодясната "Лига" на Матео Салвини и "Форца Италия" на бившия премиер Силвио Берлускони заедно ще спечелят около 43% от гласовете, което е достатъчно, за да си осигурят мнозинство в двете камари на парламента. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм