Гласуването на парламентарните избори в Италия продължава.

Изборните секции отвориха врати в 07:00 ч. местно време, а броенето на гласовете се очаква да започне малко след като те затворят врати в 23:00 ч. Първите прогнозни резултати се предполага, че ще излязат в ранните часове на утрешния ден, предаде БТА.

Започна гласуването на парламентарните избори в Италия

Засега се наблюдава ниската избирателна активност, а социологически проучвания показват, че води крайнодесният лидер от партия "Италиански братя" Джорджа Мелони.

Ако тя стане премиер, ще бъде първата жена в Италия на тази длъжност. Но сформирането на жизнеспособна управленска коалиция може да отнеме седмици.

Берлускони предизвика скандал: Путин е бил принуден от руското население да нахлуе в Украйна

„Днес можете да помогнете за създаването на историята. Днес правим история заедно", написа Мелони в Туитър, публикувайки нейна снимка с италианското знаме.“

Лидерът на „Лига“  Матео Салвини призова електората да отиде на изборите, когато гласува в избирателна секция в родния си град Милано.

"Колкото повече хора гласуват, толкова по-силна ще бъде Италия", каза Салвини, убеден, че неговата „Лига“ ще се представи сред трите най-силни партии.

Италия дава 15 000 евро за заселване на остров Сардиния

По-ниски шансове за успех за социалдемократите

Управляващите преди това социалдемократи не влязоха в електорален съюз с лявото популистко движение "Пет звезди".

Бившият министър-председател Енрико Лета предупреди за опасността от преминаване към крайнодесните в Италия. "При правителството на Марио Драги Италия беше в сърцето на Европа и европейски двигател. С Джорджия Мелони Италия ще се превърне в спирачка", каза Лета в интервю за испанския всекидневник Abc.

Италианският президент Серджо Матарела гласува в родния си град Палермо, като той пусна глас и за сицилианския регионален парламент. 4,5 милиона сицилианци са призовани на регионални избори в неделя.

Борба за млад електорат: Италиански политици си направиха профили в TikTok

Броят на парламентарните места намалява

Италианците гласуват, използвайки избирателна система, наречена "Rosatellum", която има едни и същи правила както за Камарата на депутатите, така и за Сената. Това е смесица от мажоритарно и пропорционално представителство. Този път в резултат на конституционна реформа броят на депутатските места се свива от 945 на 600. На този фон предизборната кампания бе по-тежка от преди.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм