Определенята от медиите като крайнодесен лидер Джорджия Мелони, спечели изборите в Италия. Тя е напът да стане първата жена министър-председател на страната, съощи Би Би Си.

Очаква се Мелони да формира най-дясното правителство на Италия след Втората световна война.

Това ще разтревожи голяма част от Европа, тъй като Италия е третата по големина икономика в ЕС.

Италия избира: Ниска избирателна активност, крайнодесните водят

Въпреки това, говорейки след вота, Мелони каза, че нейната партия "Италиански братя" ще „управлява за всички“ и няма да предаде доверието на хората.

„Италианците изпратиха ясно послание в полза на дясно правителство, водено от "Италиански братя“, каза тя пред репортери в Рим, вдигайки табела с надпис „Благодаря ти Италия“.

Според предварителните резултати тя ще спечели до 26% от гласовете, изпреварвайки най-близкия си съперник Енрико Лета от левия център.

Започна гласуването на парламентарните избори в Италия

Десният алианс на Мелони, който също включва крайнодясната Лига на Матео Салвини и дясноцентристката Forza Italia на бившия премиер Силвио Берлускони - сега изглежда ще контролира както Сената, така и Камарата на депутатите с около 44% от гласовете.

Драматичният успех на нейната собствена партия при гласуването прикри факта, че нейните съюзници се представиха слабо, като партията на Матео Салвини падна под 9%, а Forza Italia дори по-ниско. 

Италия дава 15 000 евро за заселване на остров Сардиния

Преди четири години "Италиански братя" спечелиха малко повече от 4% от гласовете, но този път се възползваха от това, че останаха извън правителството на националното единство, което се срина през юли.

Решението кой ще стане следващият лидер на Италия зависи от президента Серджо Матарела и това ще отнеме време.

Въпреки че Джорджия Мелони работи усилено, за да смекчи имиджа си, подчертавайки подкрепата си за Украйна и разводнявайки антиевропейската реторика, тя ръководи партия, вкоренена в следвоенно движение, издигнало се от фашистите на диктатора Бенито Мусолини.

Берлускони предизвика скандал: Путин е бил принуден от руското население да нахлуе в Украйна

По-рано тази година тя очерта приоритетите си в шумна реч пред испанската крайнодясна партия Vox: „Да на естественото семейство, не на ЛГБТ лобито, да на сексуалната идентичност, не на половата идеология... не на ислямисткото насилие, да за осигуряване на граници, не на масова миграция... не на големи международни финанси... не на бюрократите от Брюксел!"

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм