В рамките на Европейския ден без автомобили - 22 септември, сдружения “Таляна” и “Пространствата на Варна / VarnaSpaces" организират серия от културни и образователни събития на открито. Денят без автомобили е посветен на пешеходството и цели понижаване на въглеродните емисии в градовете. Фокусът на събитията е върху популяризирането на потенциала на пешеходните пространства, като подходящи за активен градски живот.

За целта следните улици ще бъдат затворени за автомобили, в интервала между 9 - 22 ч.:

ул. “Охрид”, по цялата дължина;

ул. “Цариброд”, отсечката между ул. “Преслав” и ул. “Хан Омуртаг”;

ул. “Преслав”, отсечката между ул. “Хан Аспарух” и ул. “Сан Стефано”;

Севастопол - бул. “Сливница”, отсечката между ул. “Л. Каравелов” и бул. “Княз Борис I”;

бул. “Княз Борис I”, отсечката между бул. “Сливница” и ул. “Братя Миладинови”.

Временните пешеходни пространства ще приютят дискусии, кампании за подобряване на екологичната обстановка в града, музика, кино, акции за деца и много други изненади. Голяма част от тях ще се случат в новообособения квартал “Таляна”, който е богат на културно наследство и атрактивни обществени пространства. Вдъхването на живот на тези позабравени градски кътчета би подпомогнало неговото развитие като креативен квартал, в близост до морето. Това е една от следващите стъпки към отварянето на града към морето.

Цялата програма вижте ТУК

Инициативата "Европейски ден без автомобили" се реализира от сдружения "Пространствата на Варна" и "Таляна", в партньорство с община Варна и подкрепата на Национален фонд Култура. 

Чуйте повече за европейския ден без автомобили във Варна от разговора с Биляна Раева от Таляна и арх. Максим Недков от VarnaSpaces в разговор по Дарик, записан на 15 септември

Още новини от Варна