Мащабни ремонтни дейности по ВиК мрежата в северната част на Варна ще доведат до поетапно затваряне на бул.”Христо Смирненски” (околовръстното шосе). Очаква се дейностите да започнат следващата седмица и да продължат до края на следващата година, обясниха от ВиК-Варна, които ще реализират проекта.

Ще бъдат изградени и реконструирани над 22 км водопроводи и 81 км канализационни мрежи, стана ясно при представяне на проекта. Той е на стойност 138,4 млн. лв., от които 96,8 млн. лв. са по оперативна програма „Околна среда”. Бе одобрен преди две години, но поради обективни причини не стартира веднага.

Предстои реконструкия на магистралния водопровод Варна - Златни пясъци, доизграждане на канализацията в няколко селищни образувания северно от бул.”Христо Смирненски” - Изгрев, Сотира, Сълзица и Кочмар, както и в село Каменар. Към канализационната мрежа ще бъдат присъединени над 14 хиляди имота.

Може ли водата във Варна да поскъпне отново?

С 3 до 5 % ще намалеят загубите на вода във ВиК мрежа в морската столица след реализацията на проекта за подобряване на водоснабдяването. В момента загубите са 63 %, обявиха от дружеството.

Покрай реализацията на проекта ще има смущения във водоподаването. Всичко е така направено, че те да са минимални, увери  зам.-управителят на ВиК-Варна Михаил Маринов.

Той обясни, че честите аварии покрай бул.”Христо Смирненски” се дължат на корозиралия магистрален водопровод. „Този стоманен водопровод е с диаметър 1200 мм. Ресурсът му е изчерпан и аварира ежедневно. Даже авариите там не престават. След като отстраним една авария, някъде вече има друга”, обясни Маринов.

Община Варна има готовност със собствени средства да преасфалтира и изгради тротоарите на улиците, под които ще се копае за изграждане на новите водопроводи и канализация. Това се отнася за "Христо Смирненски", "Прилеп" и други улици, където предстои да се работи. По някои от улиците в селищните образувания в северната част никога не е имало асфалт, отбеляза кметът на Варна Иван Портних.

Разширяването на бул. "Христо Смирненски" като околовръстно шосе е доста сложна задача и има участъци, където това е невъзможно. Свързано е с доста отчуждителни дейности и много средства.  „Ако държавата е в една по-добра кондиция, може би ще можем да реализираме и това”, посочи кметът.