Средновековна кула в италианския град Болоня, която се накланя толкова, колкото и известната ѝ колежка в Пиза, е запечатана поради опасения, че може да се срути, съобщи Би Би Си.

Властите са започнали да изграждат бариера с височина 5 метра около кулата Гаризенда от 12-и век, за да задържат отломките в случай на падане.

Кулата с височина 47 метра се накланя под ъгъл от четири градуса, като при наблюдението са установени промени в посоката на накланяне.

Градският съвет заяви, че ситуацията е "изключително критична".

Кулата Гаризенда е една от двете кули, които доминират в силуета на Болоня. Другата, кулата Асинели, е около два пъти по-висока и също се накланя, макар и не толкова драматично, и обикновено е отворена за изкачване от туристите.

Постройките са построени между 1109 и 1119 г., въпреки че височината на Гарисенда е намалена през XIV в., защото вече е започнала да се накланя. Кулата се споменава в поемата на Данте "Божествена комедия", която е завършена през 1321 г.

Обектът е затворен за първи път през октомври, след като сензорите засичат промените в наклона на Гарисенда, а проверките разкриват влошаване на материалите, от които е изградена основата ѝ.

Съветът стартира т.нар. план за гражданска защита, за да запази кулата, и заяви, че започнатите сега дейности "представляват първата фаза от обезопасяването ѝ".

В него се казва, че бариерата не само задържа отломките, но и защитава околните сгради и хората в случай на срутване. Тя съобщи, че около кулата ще бъдат монтирани и метални мрежи срещу падащи скали.

Изграждането на бариерата ще приключи в началото на следващата година, като се очаква кулата и площадът под нея да останат затворени за няколко години, докато се извършват възстановителни работи.

Градът изчислява, че само бариерата ще струва 4,3 млн. евро (3,7 млн. паунда), и стартира кампания за групово финансиране, за да плати за възстановяването.

Той нарече проекта "изключително предизвикателство", което ще изисква "ангажираност от целия град и от тези по целия свят, които обичат Болоня и един от най-важните й символи".

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм