Необичайно топлото време приключи. В последните дни бяха измерени рекордно високи температури заради нахлуването на топли въздушни маси от юг. А силният фьонов ефект, ураганен вятър северно от планините, доведе и до проблеми в много райони на страната.

33 градуса под нулата: Студената вълна в Афганистан взе най-малко 70 жертви

Това приключи и в следващите дни постепенно температурите ще се понижават, ще има валежи, главно от дъжд в равнините, а в по-далечна перспектива е възможно и зимата да покаже по-сурово лице.

Прогностична карта на нов средиземноморски циклон, който може да докара зимата у нас след 27 януари. WeatherOnline

В събота и неделя ще е предимно облачно, на места с превалавания от дъжд в равнините и от сляб сняг в планините. Съществени валежи не се очакват, макар че на запад от Балканите ще се разполага център на ниско налягане, което е рецепта за по неприятно време.

След известна пауза в понеделник, във вторник от югозапад бързо ще започнат валежи - в планините от сняг, в равнините от дъжд, а по високите западни полета и в Предбалкана - от дъжд и сняг, и от сняг. Тогава е възможно образуването на снежна покривка и в предпланинските райони.

Опасно време: Червен код за вятър в пет области

Заради започналото застудяване и очакваните превалявания пътната обстановка ще се усложнява, ще е мокро, на места хлъзгаво, а през старопланинските проходи е възможно да се преминава през заснежени пътни участъци.

Идващият вторник с очакваните нови валежи снегът ще слезе по-ниско и трябва да се пътува с внимание.

„Водата изтръгна дете от ръцете на майка му“: Бурите в Калифорния взеха 19 жертви (видео и снимки)

Това са добри новини за зимните курорти и любителите на зимните спортове. Очакваните валежи до края на януари и застудяването, което ще се усети по-сериозно след 27 януари, вероятно ще върнат надеждата за един добър ски сезон поне през феврураи и част от март.

В сряда и четвъртък следващата седмица ще е по-спокойно, почти без валежи, докато от петък нататък, заради нов средиземноморски циклон, чийто път се очертава да е през Гърция, е възможно зимата да се завърне у нас с валежи от сняг, нова снежна покривка и в равнинните части, ще има и по-ниски температури.

Очаква ни най-силното слънчево изригване от години

Разбира се, тази прогноза ще се уточнява в началото на следващата седмица, но имаме основание да кажем, че ще е по-студено и по снеговито. Към края на януари, според синоптичните модели, особено ако се образува и снежна покривка, ще видим и ниски сутрешни температури - до минус 10 минус 12 градуса в местата със снежна покривка. 

Средносрочните модели показват по-студено време и в първите дни на февруари, но това е само тенденция.

В Европа ще е студено с валежи от сняг, там ще се образува и снежна покривка в големи райони от континента, особено в неговите централни части. 

И така, очакваме зимата да се завърне през следващата седмица, но как и с какво настроение, предстои да разберем.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм