Началото на месец януари се е превърнало в синоним на промени в начина на живот – много новогодишни обещания включват влизането във форма, сваляне на килограми и промяна в начина на хранене, съобщи Darik Business Review.

Всичко се свежда до ефекта на новото начало – повечето хора смятат, че избирането на отправна точка, като новата година, ще помогне с мотивацията им да постигнат определена цел.

Резултатите от изследвания обаче предполагат, че това невинаги действа, особено по отношение на фитнеса.

Има няколко причина, поради които онези, които мислят да започнат да спортуват, би трябвало да издърпат новогодишните си обещания за 2024 г. с няколко седмици напред.

Защо хората чакат до януари?

Първият месец от новата година се разглежда като преходна точка и се приема като време, което бележи ново начало.

Преподавателят по психология доктор Джон Норкрос изучава новогодишните обещания от повече от 40 години. Неговите констатации предполагат, че най-голямата грижа на хората е физическото им здраве, като повече от една трета от хилядите хора, които е изследвал, казват, че основната им цел е да го подобрят.

Втората най-популярна категория е отслабването, като 20% от участниците казват, че искат да отслабнат, а 13% искат да променят начина си на хранене.

Когато обаче доктор Норкрос проследява изпълнението на тези новогодишни обещания, той установява, че една трета от хората се отказват след месец, а повечето след шест месеца.

"Да започнете да спортувате през зимата може да е по-трудно, а ние изкуствено си даваме новодишни обещания, които са направени с най-добри намерения, точно по това време на годината, когато смятаме, че би трябвало да се справяме по-добре", казва пред BBC здравният и хранителен експерт доктор Дуейн Мелор.

Голяма част от това се дължи на опитите да се възстановим от "прекомерните количества храна и алкохол", консумирани по време на коледния период, което, в комбинация с по-малкото движение в по-студените дни, ни кара да се чувстваме мудни и да изпитваме нужда от промяна.

Защо е по-добре да започнете през декември?

"От поведенческа гледна точка е по-разумно да започнем да спортуваме по-рано през зимата или по-късно през есента, тъй като нашите естествени местообитания, нашата среда и нашият начин на живот се забавят по това време от годината," казва доктор Мелор.

"С по-ранното стъмване вечер нашият ум бяга от мислите за физическа активност, така че противопоставянето на това би могло да има положителен ефект."

Доктор Мелор съветва хората да си изградят навици по отношение на физическата активност, които им вършат работа в края на есента и в началото на зимата, докато в същото време "опитват да поддържат здравословен начин на хранене", така че когато дойде новата година, тези здравословни навици вече да са установени.

Мнозина избират бягане, посещение на фитнес или групови тренировки като начало на тяхното пътешествие към по-здравословен начин на живот. Обикновено обаче местата за тренировки са много по-натоварени през януари, отколкото през декември, благодарение на новогодишните обещания.

От веригата фитнеси Pure Gym, която разполага с 327 зали във Великобритания и над 1 милион членове, казват пред BBC, че януари е най-натоварения им месец, а ноември и декември – най-спокойни.

През януари 2023 г. техните фитнеси са били с близо 40% по-натоварени, в сравнение с ноември и декември 2022 г.

От Parkrun, която организира безплатни бягания на открито, казват, че "обикновено отчитат силен подем през януари, най-вече в първата събота от новата година". През януари 2023 г. те са имали над 50 000 регистрации във Великобритания, в сравнение с 26 000 през декември 2022 г.

Персоналният фитнес треньор Морган Бразиър казва, че поставените фитнес цели през януари подлагат хората на прекалено голям натиск.

"Ако някой каже, че ще започне през януари с тази огромна промяна и по някаква причина това не се случи, той или тя може да изпита чувство на вина и да започне да мисли, че годината вече е започнала лошо," казва тя.

Начинаещите може да се откажат, гледайки тези, които спортуват редовно, но тъй като около Коледа във фитнесите е доста по-спокойно, те може да се "чувстват по-комфортно" тогава и да натрупат самочувствие, като се научат как да използват машините или да развият различни тренировъчни техники.

Бразиър също така съветва хората да имат изготвен план (има много онлайн ресурси, които могат да помогнат със структурирането на една тренировка), да тренират с приятел (това ще увеличи увереността, особено той или тя е по-опитен в тренировките), да опитат групова тренировка, като пристигнат по-рано и разговарят с инструктора.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм