Защитени ли са децата, настанени в кризисни центрове у нас и защо се стига до бягства като това, което предприеха три момичета от Варна? Това коментираха пред БНТ Диана Великова от отдел "Закрила на детето" във Варна и Анна Николова от Фондация "SOS семейства в риск".

През миналата година отделът за закрила на детето във Варна е работил с 35 деца в риск.

Изчезналите момичета от Варна знаели, че ги издирват

"В тези центрове се настаняват деца - жертви на насилие, трафик, експлоатация и поставени под риск. Често тези деца имат и противообществени прояви, проявяват опозиционно поведение - не ходят на училище, бягат от дома си. В рамките на социалната услуга работят широк кръг специалисти по график. Социалната услуга работи по определена методика като много голямо внимание се отделя на социалната работа с децата", посочва Диана Великова.

Бягствата от подобни кризисни центрове не са рядко явление и за показателни за това, че системата за закрила не работи добре, смята Анна Николова от Фондация "SOS семейства в риск".

Момиче изчезна във Варна, търсят го от седмица

"Престоят в тези кризисни центрове е прекалено дълъг и се съвместяват деца с различни, понякога противоположни профили. Не се предприемат мерки и действия спрямо тези, които са причина за настаняването на децата - например - извършителите на насилие, тези които посягат сексуално на децата или им осигуряват наркотици. Това чувство на безнаказаност се завишава и спрямо институциите и доставчиците на социално услуги има все по-малко доверие. Кризисният център не е затвор. То е място, което осигурява сигурност, но децата ходят на разходки, на училище и винаги има възможности децата да избягат", смята Николова.

Според нея кризисните центрове трябва да работят с по-малък капацитет и повече потенциал.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм