Консумацията на алкохол от бащата отдавна е в сянката на това какво пие майката. Но това може да се промени след ново изследване.

Повече от 50 години учените предупреждават за рисковете от употребата на алкохол по време на бременност. Последните изследвания установиха, че консумацията на само едно питие седмично от майката може да повлияе върху развитието на мозъка, когнитивните функции и поведението на детето, както и върху формата на лицето му, предаде BBC.  Научният консенсус изглежда доста ясен - че пренаталното излагане на алкохол може да причини различни проблеми (въпреки че остават някои въпроси относно точния риск от лекото в сравнение с тежкото пиене).

Защо и бащите трябва да внимават какво пият?

Потенциалните вреди включват увреждания на неврологичното развитие, както и специфични черти на лицето, най-често свързани с разстройствата от феталния алкохолен спектър (FASD), но също и поведенчески, когнитивни и обучителни проблеми, като например забавяне на речта. 

Но тъй като рисковете, свързани с употребата на алкохол от майката, са по-добре документирани, друг потенциален фактор, допринасящ за FASD, остава до голяма степен пренебрегнат - колко пие бащата.

“Изследванията на плодовитостта и възпроизводството са били толкова насочени към жените, към майките, че не сме направили необходимото за мъжете", казва Майкъл Голдинг изследoвател  на излагането на алкохол и развитието на плода.

Въпреки това изследователи като Голдинг отдавна подозират бащината роля.

"От години слушаме истории от жени, които казват, че никога не са пили по време на бременността, но сега имат дете с FASD - а партньорът им е бил хроничен злоупотребител с алкохол", казва той. 

Последните изследвания обаче повдигат една интригуваща и вероятно променяща играта възможност - тези майки са били прави през цялото време.

Идеята, че консумацията на алкохол от бащата преди зачеването може да окаже влияние върху потомството, може да изглежда пресилена. Но скорошни проучвания на населението са установили, че бебетата, чиито бащи са пили, са изложени на по-висок риск от различни лоши здравословни последици. Например, в едно наблюдателно проучване от 2021 г., проведено сред повече от половин милион двойки в Китай, се установява, че рискът от вродени дефекти - включително цепнатина на небцето, вродени сърдечни заболявания и аномалии на храносмилателния тракт - е по-висок, ако бащата е пил преди зачеването, дори когато майката не е пила. Друго изследване на населението от Китай сравнява 5000 деца с вродени сърдечни дефекти с 5000 деца без такива. И в този случай, въпреки че общият риск остава сравнително нисък, се установява, че вероятността бебетата да имат вроден сърдечен дефект е почти три пъти по-голяма, ако бащата е пил - дефинирано като консумация на повече от 50 ml алкохол на ден през трите месеца преди бременността - отколкото ако не е пил.Защо и бащите трябва да внимават какво пият?

Важно е да се отбележи, че общият риск от вродени дефекти все още остава сравнително нисък. Например в проучването от 2021 г. на различни вродени дефекти в Китай най-засегнатият вид - цепнатина на небцето - е открит само при 105 бебета от 164 151, чиито бащи са пили. Но поради това вероятността от поява на цепнатина на небцето сред потомството на бащи, които са пили, е 1,5 пъти по-голяма, отколкото ако бащите не са пили.

"Нашето откритие предполага, че бъдещите бащи трябва да бъдат насърчавани да променят консумацията на алкохол преди зачеването, за да намалят риска за плода, като се има предвид, че процентът на пиене на бащата от 31,0% значително повишава риска от вродени дефекти", пишат изследователите.

Междувременно през юли проучване установи, че ако бащите са пили алкохол преди зачеването, това се отразява на растежа на плода.

Все пак е трудно да се определи дали консумацията на алкохол от бащата действително е причинила тези проблеми, а не е само свързана с тях. Въпреки че изследователите и в двете проучвания са контролирали смущаващите фактори, като например дали бащата е пушил, не е възможно да се отчете всеки един потенциален фактор. 

По думите на Голдинг проучвания върху хора са изключително сложни, защото в тях има много объркващи фактори -  каква е диетата на човека, упражнява ли се, общо взето начина му на живот. 

Има цял куп неща, които правят изследването изключително трудно“, каза още изследователят.