Сезонната храна е свежа, вкусна и питателна. Всяко годишно време предлага разнообразие от плодове и зеленчуци, които зареждат тялото с полезни вещества.

Плодовете и зеленчуците са на второ място в хранителната пирамида, което ги прави един от основните източници на полезни вещества за тялото. За да си набавяме необходимото количество витамини, се препоръчва всеки ден към менюто си да включим поне един плод и зеленчук, като някои специалисти съветват да добавим зеленчуци към всяко хранене.

През летния сезон разнообразието от плодове и зеленчуци е огромно. Към летните плодове спадат праскови, кайсии, череши, ягоди, вишни, сини сливи, грозде, ябълки, круши, дини, пъпеши, малини, къпини и боровинки. A към летните зеленчуци - чушки, домати, краставици, лук, тиквички, спанак, бамя, патладжан и грах. Всички изброени храни имат своите предимства за тялото, като освен пресни, може да си ги хапвате и като добавка към някоя лятна манджа или салата. Ето няколко предимства на това да избираме сезонни плодове и зеленчуци.

По-здравословно е за организма

Основното предимство на сезонната храна е, че е здравословна. Тази храна не е пътувала огромни разстояния, за да достигне до вашия дом. Повечето плодове и зеленчуци започват да губят хранителни вещества и полезни свойства още след тяхното откъсване, а при вносните храни такива почти не остават. В горещите дни спасението за несезонните продукти са пестицидите, восъците и консервантите. Тези вещества се използват, за да запазят целостта на продуктите и свежия им и апетитен вид. Те не са полезни за тялото и нарушават естествения и сладък вкус на продуктите.

Препоръчително е да се ядат сезонни плодове, за да сте сигурни, че консумирате качествени продукти. В периода, в който растат, те са с най-добро качество и високо съдържание на полезни вещества.

Спестяваме пари

Цените на плодовете и зеленчуците са високи заради дългия и труден процес на обработка на земята, отглеждане на продукцията и нейното събиране. Ако сравните цените на сезонните продукти с останалите, ще забележите, че цената на тези, които са в сезон, е много по-изгодна от на внесените. Причината за това е, че към цената на доставените продукти се включва и процент от цената за доставка, което оскъпява продуктите. Освен че е по-здравословна, сезонната продукция ще ни излезе и по-евтина.

Подкрепа на местни производители

Сезонните продукти имат по-малка трайност, ето защо в повечето случаи продуктите се отглежда в страната ни. С избора на тези продукти ще подкрепите местните производители и ще намалите вредните емисии от доставянето на несезонни храни. Издръжката на по-малките ферми и земеделци е трудна у нас, с избора на местни сезонни продукти ще подпомогнете за развитието им.

Летният сезон предлага голямо разнообразие от плодове и зеленчуци, които може да използвате в много от вашите ястия и салати  или като снакс между храненията. Сезонното хранене е страхотен и лесен начин да увеличите приема на полезни хранителни вещества, да намалите вредата от транспорт и да подкрепите местните фермери.

Снимка: Getty Images

Статията подготви Теодора Трайкова, стажант-репортер в darik.bg.