На 21 декември 2020 г., по време Зимното слънцестоене, Юпитер и Сатурн ще се намират на 0,1 градуса един от друг. Това събитие се следи от милиони хора по целия свят, защото се очаква от Земята те да изглеждат като една ярка звезда, позната от Библията като Витлеемската. Астрономите използват  определението „велико съединение“, за да опишат срещата на двете най-големи планети в нашата Слънчева система - могъщият Юпитер и газовият гигант Сатурн.

Те се приближават през около 20 години, но сега ще са толкова близо, че ще могат да се наблюдават като една планета, обяснява директорът на обсерваторията в Рожен астрономът Д-р Никола Петров.  Планетарното събитие се случва през 400 години, което означава, че ние сме първите хора на Земята, които ще могат да го наблюдават с телескоп. Но това ще бъде и първата конюнкция с такава точност от  2000 г. насам и от този момент двете планети ще бележат идването на ерата на Водолея.

Смята се, че Зимното слънцестоене, когато е най-дългата нощ в годината, е точката на пресичане между старото и новото. Много учени твърдят, че е възможно именно такава двойна планета да е описана в Библията при раждането на Христос и че реално при ясно небе, ще можем да видим и с невъоръжено око новата Витлеемска звезда.Ще може да наблюдаваме явлението на югозапад, ниско над хоризонта, след залез слънце. 

Астролози от целия свят предават, че 2020г. ще остане запомняща се за нашите поколения, защото тя поставя началото на разпадането на старото статукво и раждането на новата ера в развитието на човечеството. Този процес няма да мине без катаклизми, които ще доведат до резки промени в живота на всички нива – личен, социален, политически, икономически и като цяло в световен мащаб. Според астролозите, през новата 2021 година, всеки ще има  последен шанс да направи своя избор - дали да продължава да живее със старите порядки, или да избере пътя на осъзнаването, еволюцията и по-високо духовно ниво. В основата на човешките взаимоотношения ще бъдат свободата, просветлението, любовта и взаимната свързаност. Това ще е ерата и на новите модерни технологии. Смята се, че много скоро светът ще премине към виртуална валута. Eкспериментът вече се прави в много области в Китай, където транзакциите с новата дигитална валута достигат 2 млрд. юана (300 млн.долара), съобщава CNN.

Не на последно място те напомнят и за Ванга. Според българската пророчица двете дати - 22.02.2020 и 22.12.2020, носят съдбовни промени за човечеството. В края на февруари тази година светът се затвори за първи път заради епидемията,  а през нощта на 21-ви срещу 22 декември се очаква да изгрее Витлеемската звезда.

Според президента на австрийската школа по астрология Павел Глоба на 21 декември 2020 г. ще завърши и финансовата криза, след което ще започне постепенен ръст на икономиката. Още през март т.г. той твърди, че само след 4 години голяма част от човечеството ще живее в един по-добър и много различен свят. Много градежи ще започнат от нулата, ще има сътресения, но всичко ще е за добро. Именно с молитви за един по-различен свят милиони хора по света ще участват в масови медитации на 21 декември.

 От древни времена зимното слънцестоене се почита от народите в северното полукълбо с особено значение. В три поредни дни светлината „се бори“ с тъмнината за надмощие, след което Слънцето отново се възражда за нов живот.   През това време в последния за годината месец, нашите предци са извършвали важни обреди, свързани със земеделието и плодородието.