Най-новата "мода" в САЩ е жените да носят "защитна бяла тениска" в метрото, за да спестят похотливите погледи върху себе си и да направят пътуването си по-приятно. 

„Това е начин да защитя безопасността си при придвижване от точка А до точка Б. Не искам да ставам мишена, колкото и странно да звучи“, каза влогърката Уенрик. 

Жителите на Ню Йорк обичат да захвърлят зимните си дрехи веднага щом първите признаци на пролетта ударят града, но за жените дългоочакваното топло време също може да привлече нежелано внимание.

Червеният килим в Кан: Най-добре облечените звезди на 76-ия филмов фестивал

Всеки има "метро блуза" в гардероба си: широка, безформена, предназначена да отклони очите далеч от тялото. 

Както един потребител написа в TikTok: „Това е голяма тениска, която носим върху сладките си тоалети, така че странни мъже да не ни безпокоят във влака.

Иска ми се да не се налага да нося такава тениска и да е безопасно да мога да нося това, което искам. Сякаш се връщам към дрес кода в средното училище – продължавам да се обличам така, че мъжете да ме оставят на мира“, каза Уенрик. 

Майката на Илон Мъск с рокля на българска дизайнерка на корица на списание

„Бързо научих, че мога да се разхождам и да правя каквото искам, стига да съм покрита“, каза Аяна.

Леора Таненбаум е автор на I Am Not a Slut: Slut-Shaming in the Age of the Internet. Тя също така документира расистки и сексистки училищни дрескодове в профила си в Instagram. 

Искате здрава, лъскава, дълга коса? Ето как да го постигнете

Мисля, че е фантастично, че тези TikTok видеа повишават осведомеността за вредата, причинена от сексуален тормоз и нападение на обществени места“, каза Таненбаум. 

Въпреки че прикриването може да накара жените да се чувстват по-малко уязвими, Таненбаум добавя, че това никога не трябва да бъде изискване. 

81-годишната Марта Стюарт оглави корицата на модно списание

Въпреки че Ню Йорк е един от най-безопасните големи градове в САЩ, New York Times установи, че нивата на насилствени престъпления в метрото са се увеличили от 2019 г. насам. Все повече жени избягват обществения транспорт.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм