Засилено полицейско присъствие ще има за началото на учебната година във Варна. Около 130 „униформени” ще се грижат за обществения ред в района на училищата, съобщи  началникът на „Охранителна полиция” комисар Димитър Луков. Той добави, че след проверка на всички училища в областта са дадени 87 предписания.

„Във Варна те са за опресняване на маркировка, за пропускателния режим в училищата и за уличното осветление. 15 училища в града използват услугите на частни охранителни фирми. В разговорите с тях е акцентирано служителите им да обръщат внимание за подозрителни лица и наркодилъри”.

Ежедневно патрулки ще има преди и след края на учебните занятия пред училища, които са в близост до оживени улици и булеварди, увери началникът на сектор „Пътна полиция“ главен инспектор Петко Камбуров. Той допълни, че предстоят проверки на ученическите автобуси и техните шофьори.

„През миналата учебна година нямахме тежки пътни инциденти с ученици. Такива най-често се случват около училищата. Родителите на децата от началните класове трябва да им покажат най-безопасния маршрут от дома до училище.  През есента и зимата е задължително децата да имат светлоотразителни елементи по облеклата си”, каза още Камбуров.

* Публикация по Проект на Дарик радио "Безопасни улици с Дарик", финансиран от Община Варна по процедура "Конкурс за медийни проекти 2023"