Служебният премиер Димитър Главчев и новият посланик на Турция в България Мехмет Саит Уянък ще посетят в идните дни българо-турската граница при ГКПП „Малко Търново“ заради проблема с тежкия трафик и задръстванията, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Фокус на днешното заседание на правителството беше  необходимостта от съвместни координирани усилия за подобрение на граничните контролно-пропускателни пунктове. В разговора участваха също вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, заместник-министърът на вътрешните работи Тони Тодоров и директорът на Агенция „Митници“ Георги Димов.

По време на срещата беше акцентирано върху належащата нужда да започне активно обсъждане на темата, включително на експертно ниво, с оглед на сериозната натовареност на границата. По данни на Агенция „Митници“ за последните 5 години трафикът, който минава от Турция през България се е увеличил с 50%, като прогнозите са тази тенденция да се запази и занапред.

Към момента ГКПП „Капитан Андреево – Капъкуле“ е вторият най-натоваренграничен пункт в света, с перспективата да заеме първото място.