От днес започват тържествените заседания, по време на които новоизбраните общински съветници и кметове в Пазарджишко ще положат клетва и ще встъпят в длъжност, съобщиха от Областната администрация. Първи са местните народни представители в Батак, където заседанието е от 10:00 часа в залата на ОбС, и Сърница, където то предстои от 13:00 часа в залата на Младежкия дом. 

Утре ще се закълнат новите съветници и кметове в Лесичово и Стрелча, а в следващите дни - в Септември, Ракитово, Велинград, Брацигово и Пещера. Все още не са определени дати за Пазарджик, Белово и Панагюрище.

Заседанията са насрочени със заповед на областната управителка на Пазарджик Валентина Кайтазова. По закон новоизбраните общински съветници кметове на общини и на кметства полагат клетва и подписват клетвен лист в присъствието на областния управител, председателя на Общинската избирателна комисия и граждани на общината. В първото заседание на новоизбраните общински съвети се провежда и процедура по избор на председател. До неговия избор заседанията се председателстват от най-възрастния общински съветник.