И тази година организацията за късо кино Кинематограф не спира да ни изненадва с интензивната си лятна програма, но още по-приятна изненада е първото им пътуващо кино. В рамките на 15 дни Кинематограф правят 13 летни кина в 11 български града, които не са никак случайно подбрани. От Кюстендил до Кула, екипът им събира най-доброто българско (и малко световно) късо кино от последните 3 години, за да срещне едно по-различно кино с една по-различна публика.

В първия етап на кинотурнето, започнало на 6 Август, Кинематограф показаха 19 български филма на над 1 600 зрители в градовете Кюстендил, Гоце Делчев, Чепеларе, Трявна, Дряново и Севлиево. В почти всички градове няма действащо кино, или няма показ на късометражно кино, което е и една от основните причини да бъдат избрани за това турне. Умишлено се избягват големите градове, за да се потърсят хора, които никога не са се докосвали до късото кино.

Срещите на късото кино с нови публики се оказват много интересни, редакторите на Кинематограф споделят, че са приятно изненадани от културата и будността на хората навсякъде. Оказва се, че липсата на кино в един град не означава липса на кинокултура, което на свой ред доказва нуждата от действащо кино, и макар лятното кино да е като капка в морето, тя е достатъчна да запали емоциите и въображението на всички.

Днес следва лятно кино в Плачковци, а от утре продължава турнето продължава през Полски Тръмбеш, Русе, Панагюрище и завършва в Кула. Програмите във всеки град се различават, което позволява повече филми и автори да бъдат представени, но задължително започват с по 1-2 филма, предназначени за най-младите зрители – децата.

Програмата символично бе открита в Кюстендил с филма „Тик Так“ на документалиста Ярослав Ставрев. Филмът ни запознава с онези хора, чиято отдаденост на времето поддържа илюзията, че имаме контрол над него: часовникарите, и по-конкретно механика Генчо Яновски, който повече от 20 години се грижи за градския часовник в Кюстендил, разкривайки неговата любов към часовникарството, незаменима дори в лицето на архаичната натура на занаята.

„Разговори с моя непознат“ на режисьора Лора Маркова е специално намигане към младежката аудитория, вглеждайки се в една на пръв поглед не толкова специална тема – изборът на първия автомобил. С участието на Марин Рангелов и Руслан Мъйнов, историята ще ни напомни защо всъщност това си е много важен житейски избор.

Как произтича конфликт от това, че човек спазва правилата? На този въпрос ще ни отговори култовият „На червено“ на Тома Вашаров, който също  ще е акцент в програмата. Носител на над 60 световни номинации и награди, сред които филмовия фестивал в Palm Springs, както и наградата на Sofia Film Fest, „На червено“ е рядък жанров микс, успяващ изключително убедително да ни настани в седалките на междуселски автобус, където ще възникне ситуация, след като шофьорът отказва да мине на червен светофар.

Следете пълната програма на kinematograf.bg/programa

Проектът се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“, Община Кюстендил, Община Гоце Делчев, Община Чепеларе, Община Панагюрище, Община Трявна, Община Дряново, Община Севлиево, Община Полски Тръмбеш, Кметство Плачковци, Художествена галерия – Русе, Сдружение Северозапазване, Кредит Център и биомагазини Zoya.bg. Медиен партньор Дарик.

Текст и снимки: Кинематограф