Акция срещу неправилното паркиране ще се проведе днес в Пазарджик. Инициативата за предстоящите проверки е съвместна между кмета на общината Петър Куленски и Областната дирекция на МВР, а в реализацията им ще се включат общински служители и представители на сектор „Пътна полиция” и Районното управление в града. 

Предвидено е акцията да премине с масирани проверки за неправилно паркиране и ще обхване не само централната градска част, а и жилищните квартали на града. Целта е не просто да бъдат санкционирани нарушителите, а да се подобри трафикът в града, да се освободят тротоари и зелени площи от паркирали автомобили и да се намали рискът от възникване на пътни инциденти. Поради тази причина денят за провеждане на акцията се оповестява предварително с цел да се насочи вниманието на водачите да спазват правилата за паркиране. 

От полицията припомнят, че престоят и паркирането са забранени на редица места, ясно посочени в нормативните документи. Сред тях са мостове, надлези, стеснени участъци от пътя и в участъци с ограничена видимост, пешеходни пътеки и велоалеи, на кръстовище и на по-малко от 5 метра от него, пред входовете на паркове, театри, кина, предприятия, както и на други места, където е възможно да влизат или да излизат пътни превозни средства, на спирките за градския транспорт, на места за хора с трайни увреждания, до престояващо или паркирано пътно превозно средство от страната на движението и други.