В ход са масирани проверки от Областната дирекция по безопасност на храните в Русе във връзка с предстоящия празник Никулден. Това стана ясно от проведена среща между директора на институцията инж. Иван Ласонин и областния управител Анатоли Станев. „Проверките ще осигурят много по-голяма сигурност сред потребителите, а същевременно ще са от полза и за лоялните търговци, защото ще елиминират напълно възможността за измами и съответно продажба на непроверени храни“, коментира Станев. Той призова също за бдителност и стриктност сред проверяващите. „Приветствам подобни инициативи и считам, че именно те са в основата за повишаване доверието на гражданите към администрацията“, допълни областният управител. Не на последно място той благодари на инж. Ласонин за отличното съвместно партньорство.

Засилените проверки ще продължат до 6 декември включително, като ще се проверяват обектите за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси. На територията на област Русе има 16 специализирани обекта за търговия с риба и рибни продукти. Два от тях са подвижни. Вече са проверени са и трите функциониращи производители на рибни продукти в региона. Нарушения не са установени.

По време на проверките, които са част от национална кампания на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/, ще се следи за наличие на документи за произход и безопасност на рибата, спазване на сроковете и условията на съхранение, съответствие с изискванията за етикетиране, както и за наличието на лични предпазни средства и дезинфектанти. Контролните органи ще обърнат специално внимание на продажбата на риба и рибни продукти на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци.

Припомняме, че върху повърхността на прясната риба трябва да има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят, а очите – бистри. При натискане с пръст върху рибата, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо. От БАБХ призовават потребителите да купуват риба само от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск.

При съмнения за нередности, гражданите могат да подадат онлайн сигнал през сайта на БАБХ или на горещия телефон: 0700 122 99.