Започна поредното издание на традиционния Мартенски театрален маратон в Пазарджик, организиран от Младежкия дом в града. Откриването на събитието беше снощи с монодрамата „Виктория“ под авторството и режисурата на Йордан Славейков. Представлението е с номинации за “Икар” 2023 в категория “съвременен драматургичен текст” и “Аскеер” 2023 в категория “моноспектакъл”. 

На 15 март за първи път в Пазарджик ще гостува ИмПро шоу. Актьорите от ХаХаХа ИмПро театър ще представят изключително успешния формат, в който публиката се потапя за изключително кратко време в различни забавни ситуации. Участието на зрителите е постоянно и задължително. В импро театъра няма сценарий и предварително зададени роли.

„Аз ли съм или не съм“ е спектакъл за споделеното мълчание, който, чрез изпепеляващите звуци на поезията на Борис Христов и Валери Петров, ще се опита да припомни нежността, която сме изгубили, за трепетите и надеждите, за болката, която трудно споделяме, за изчезналия полет на душите ни, за сълзите, които отдавна са пресъхнали. Режисьорът Мариан Бозуков събира две ярки актриси от Родопския драматичен театър и прохождащи млади актьори. Участието на спектакъла в Мартенски театрален маратон е награда на Младежки дом, която директорката Инна Церовска връчи на първия театрален фестивал в Раковски „Магията на живата сцена“, състоял се през октомври 2023 г. Публиката ще може да го види на 20 март.

Последното представление в програмата на Мартенски театрален маратон ще се играе в Световния ден на театъра - 27 март. Танцовият социално-ангажиран театър е част от проекта „Животът - реалност - риалити“ по Програма РА14 „Културно Младежки дом - Пазарджик предприемачество, наследство и сътрудничество“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. от фондация „Невиждан театър“ с партньор Младежки дом – Пазарджик.

Представлението включва норвежки и български артисти, незрящи актьори и поставя на фокус емпатията. Постановката е на проф. Велимир Велев, който дългогодишно работи с незрящи лица в сферата на театъра.

За всички спектакли е необходима е предварителна резервация. Входът е с дарителска кутия. Събраните средства формират Наградата на публиката, предназначена за една от младежките театрални трупи в Младежки театрален фестивал „Океан от любов“. Тази година фестивалът ще се проведе от 29 март до 1 април.

Мартенският театрален маратон се реализира с подкрепата на Община Пазарджик.