Близо 20 кандидатки за бъдещата поп и рок група „Бабс БГ“ се явиха днес на прослушване в НЧ „Искра-1860“ в Казанлък.

Групата, която ще сформира поп певецът Стоян Петров ще е от свежи, артистични и дяволити баби“, на възраст над 65 години.


Идеята за групата е на победителя от първия „„Muzic Idol“ от 2008 г. Стоян Петров, който е и председател на 4-членното жури на бъдещия певчески формат, който е без аналог в България. Идеята е от регионален певческият бабешки проект да стане национален. 

В следващите два дни, до понеделник включително, ще се пресяват кандидатките за „Бабс БГ“.

Кастингът за влизане в „Бабс БГ“ включва интервю с кандидатките и разговор с журито, песен по желание от кандидатката и рецитация.

Първа пред журито, в чийто състав са още музикалният педагог Стефка Денева, балет майсторът Веска Кирилова и председателят на НЧ „Искра-1860“ Васил Самарски, се яви баба Радка Пиратка - 75-годишната жителка на Крън Радка Иванова.


Пред журито тя сподели, че прякорът й е измислен от деца от местното училище, във времето, когато едноименната песен за Радка Пиратка била хит. За да покаже, че ненапразно носи този свеж прякор, Радка Иванова запя и песента.

Кандидатки за състава на „Бабс БГ“ са бивши и настоящи учителки, счетоводителки, инженерки, земеделски работнички, бивши синдикални деятелки и самодейки.

Преди началото на кастинга идеологът на певческия формат Стоян Петров,, който е единственият български възпитаник на престижната Музикална академия в Русия - „Гнесен“,почерпи приятели и сподвижници на проекта с направена от самия него „ Бабешка торта“. 

Всяка една от явилите се на кастинга баби получи от поп певеца специална ръчно изработена бисквита, с брандирано на нея захарно лого- плакат на проекта.


Веднага след попълване на трупата „Бабс БГ“ започва репетиции. Идеята е бабешката група да изпълнява кавъри на модерни и вечни поп и рок парчета, както и евъргрийни.

Групата ще има и комерсиален характер, като амбицията на създателя й е тя да концертира в цялата страна още през следващата година.