40-то издание на фестивала за българско игрално кино "Златна роза", подкрепено от Община Варна, бе открито вчера във Фестивалния комплекс от кмета на Варна Иван Портних и Петър Тодоров, изпълнителен директор на Националния филмов център.

"Благодаря на всички, които през годините и днес работят за утвърждаването и развитието на най-дълголетния фестивал за българско игрално кино, който дава един прекрасен акцент в културния календар на Варна. Сигурен съм, че сред богатата селекция от филми има много, които  са достойни за наградата “Златна роза” - по-ценна за нас дори от оскарите. Нека гледаме български филми, да подкрепяме родните творци, да ходим на кино!", обърна се кметът към зрителите в зала 1 на ФК.

Откриването на фестивала бе подгрято от изпълненията на детския духов оркестър "Джуниър бенд" от Велико Търново, с ръководител Йордан Цветков. Киномаратонът започна с една продукция на Сърбия, Хърватия, Словения и България "Как се научих да летя". Фестивалът "Златна роза" продължава до 29 септември.

По случай 40-то юбилейно издание на фестивала „Златна роза“ всички билети в конкурсната програма и програма „Открити хоризонти“ ще бъдат на промоционалната цена от 4 лева!

Любителите на хубавото българско кино ще имат възможност да гледат и филмите „Мъжки времена“ и „Рицар без броня“ напълно безплатно!

Програмата може да видите ТУК