Заместник-министърът на правосъдието Георги Николов откри новото модерно затворническо общежитие от открит тип към затвора във Враца.

То се намира в бившата  Служба по метрология и стандартизация край врачанския затвор. 


Новото затворническо съоръжение е с капацитет до 180 човека и отговаря на всички европейски стандарти.

За лишените от свобода са осигурени по-добри условия за изтърпяване на наказанието, а за служителите - по-добри и безопасни условия на труд.

При откриването зам.-министър Г.Николов заяви:

"Идеята е да се подобрят условията на лишените от свобода и и служителите.Това е място, което отговаря на съвременните европейски стандарти за изтърпяване на наказания."

 чуйте в прикачения звуков файл

„В новооткритата сграда ще бъдат преместени лишените от свобода от Бойчиновци, което ще се случи до средата на м. май.

 Те ще пристигат на групи по 10 човека, тъй като ще бъдат взети мерки за безопасност и ще бъде проверяван багажана всеки един.

"На първо време се очаква тук да бъдат настанени 110 души“, каза пред журналисти  директорът на затвора във Враца Иван Спасов.

На  всеки един лишен от свобода се полагат 4 кв.м. площ. Всяка стая разполага със самостоятелен санитарен възел, като е осигурено и окабеляване за кабелна телевизия. 

Дадена е възможност всеки затворник да си закупи приемник, а такива се продават в магазина на Затвора на символичната цена 230-240 лева. На всеки етаж има общи бани, а през зимата е подсигурено централно парно отопление.


На прозорците няма решетки, леглата са модерни, а килиите изглеждат досущ като обикновени стаи.„Очаква се служителите, които ще отговарят за охраната, както и социалните работници, да са около 30 човека. Един от основните плюсове е, че след откриването на това общежитие, ще има възможност лишените от свобода да бъдат отдавани на фирмите във Враца за работа.

 Право на работа имат всички, които са на общ и лек режим, както и тези, за които има дадено положително становище, че имат право да бъдат извеждани на външни работни обекти.

Основно лишените от свобода се трудят в сферите на строителството, земеделието, каменодобива, ремонт на техника и машини“, каза още шефът на Врачанския затвор. 

Обектът е част от проект „Осигуряване на сигурна и безопасна материална среда в затворите и арестите“ по Програмна област 19 „Корекционни услуги и предварително задържане“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021.

. Новоизградената кухня, която се намира на територията на новото затворническо общежитие, ще обслужва и лишените от свобода от затвора. Стойността на целия проект е около 1 600 000 лева“, заключи директорът на врачанския затвор.


Обектът е част от проект „Осигуряване на сигурна и безопасна материална среда в затворите и арестите“ по Програмна област 19 „Корекционни услуги и предварително задържане“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021. 


На събитието присъстваха главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ гл. комисар Ивайло Йорданов, представители на Министерството на правосъдието, на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” .

 Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий отслужи водосвет.