Жена е с 28% изгаряния е настанена в „Пирогов” след взрив в къща в Костинброд. Инцидентът е станал малко след 9 ч. сутринта при извършване на строително-ремонтни дейности на ул. „Обединена” в Костинброд, каза пред Дарик зам.-кметът на общината Александър Ненов.

По думите му при ремонта е закачен и скъсан газопровод, стигнало се до изтичане на газ и по неизяснени засега причини в съседната къща възниква пожар и взрив, който ранява жената и нанася сериозни поражения на къщата. 

"В рамките на 2 минути след получаване на сигнала са пристигнали служители на Районно управление на полицията, на пожарна безопасност, на община Костинброд. Инцидентът е овладян към 10,30ч. Разследващите органи изясняват причината. И тепърва ще стане ясно защо се е получило това скъсване, къде се намирала тръбата, как е била положена“  

Ненов поясни, че общината ще направи всичко възможно, което е в нейните компетенции да обезщети пострадалото семейство. 

Районна прокуратура - Костинброд разследва взрива. Досъдебното производство е образувано по чл. 134 от Наказателния кодекс, който е за причинаване на тежка или средна телесна повреда поради незнание или немърливо изпълнение на занятие, съобщиха от прокуратурата.

Оттам посочват, че до момента е установено, че при ремонтни дейности с багер е бил засегнат газопровод от газопреносната мрежа на града, който се е намирал на около 30 см дълбочина в земята.

Образуваната струя от газта е причинила късо съединение в електрическата верига към намиращия се в близост частен имот. В резултат на инцидента е пострадала 79-годишна жена, която се е намирала в засегнатата къща. Тя е незабавно изведена от къщата и е транспортирана от екип на Спешна помощ в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ с изгаряния.

По указания на наблюдаващия прокурор се извършва оглед на местопроизшествие от екипи разследващи полицаи. От ударната вълна са причинени имуществени щети по къщата и по лек автомобил, посочват от прокуратурата. Като уточняват, че ще се извършат всички действия по разследването за установяване причините за действията на водача на багера, както и други, допринасящи за изясняването на случая.