„Възложил съм масирани проверки за нерегламентирано използване на препарати за растителна защита. Всичките извършени проверки ще бъдат обобщени в доклад, който трябва да бъда представен до края на месец февруари.

Имаме сигнали и през миналата година са установени редица нарушения като по тях се издават актове и глоби така, както е описано в Закона“.

Това каза пред журналисти зам.-министърът на земеделието и горите Крум Неделков. Той поясни, че предстоящите проверки нерегламентирано използване на препарати за растителна защита ще бъдат, както мониторингови, така и внезапни.

„Проверките ще започнат съвсем скоро и ще бъдат комбинирани, за да може да се обхванат повече производители, които биха използвали такива препарати“, уточни зам.-министърът.

По повод въпрос на Дарик радио относно употребата на неоникотиноиди в България, Крум Неделков информира, че през месец януари тази година, след решение на Европейския съд е спряна процедура за извършване на дерогация на два препарата от типа на неоникотиноидите.

Така, след издаване от БАБХ на заповед, отменяща предходна е спряно разрешаването на употребата на два неоникотиноида – „Крайцер“ и „Пикус“, след което употребата на този вид препарати остава забранена у нас.