Проби от Aspergillus fumigatus са взети от района на трите паралелни реки в Юнан, Китай, седем процента от които са били резистентни към лекарства, установи ново проучване, предаде Mirror.

Това е често срещан вид гъбички, но в този отдалечен планински район на хиляди метри над морското равнище еволюира в щам, за лечение на който лекарствата са неефективни. Въпреки че обикновено гъбичките могат да станат резистентни към лекарства чрез излагане, тези проби са взети от район, който е рядко населен и слабо развит.

Какво е постковид ваксинационен синдром

Откритието породи опасения от нова пандемия.

„Седем процента може да изглеждат като малък брой, но тези резистентни към лекарства щамове са способни да се размножават много бързо и да превземат местните и регионалните популации на този вид“, казва д-р Дзиенпин Сю, професор по биология в университета Макмастър. „Има необходимост от засилено наблюдение на лекарствената резистентност в околната среда в различни географски региони.“

Отпадат задължителната изолация на болните от Ковид и карантината за контактните

Гъбата е обикновена плесен със спори във въздуха, които могат да бъдат вдишани от хората. Д-р Сю вярва, че може да има развита естествена резистентност в околната среда, но в този случай е по-вероятно новата устойчива на лекарства гъба да идва от спори на други гъби, прекомерно изложени на селскостопански фунгициди. Тревожно е, че тези спори могат да пътуват и да причинят глобално разпространение, каза той.

„Тази гъба е много повсеместна – тя е около нас през цялото време. Изчислено е, че всички ние вдишваме стотици спори от този вид всеки ден“, казва д-р Сю. „Въпреки че не винаги причинява забележими здравословни проблеми, три до четири милиона души изпитват болестни симптоми, причинени от Aspergillus fumigatus всяка година. Това може да бъде много опасно – може да доведе до отстраняване на белия дроб или дори смърт – и сега все повече много от тези инфекции ще бъдат повлияни от лекарствена резистентност."

България спестява 188 млн. лева по договора с Pfizer за доставка на ваксини

За разлика от Ковид, гъбичките не се нуждаят от гостоприемник, за да се разпространят и могат да пътуват по телата на хората или дори само от вятъра.

Докато сравнително малко видове гъбички причиняват инфекции при хората, съществува страх, че с глобалното затопляне, което прави околната среда по-гостоприемна за патогени, както и прекомерната употреба на фунгициди в селското стопанство, идва по-голяма заплаха от гъбични заболявания.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм