Председателят на Национално движение "Русофили" в Пловдив Златомир Дьовленски е единият от двамата задържани днес за разгласяване на държавна тайна. Това потвърди пред Дарик зам.-окръжният прокурор на Пловдив Галин Гавраилов. Другото лице е бивш служител на община Родопи.

За момента нямат повдигнати обвинения, арестувани са за 24 часа. Предстои утре наблюдаващият прокурор да прецени на база събраните доказателства дали да им повдигне, каза още прокурор Гавраилов. Претърсвания и изземвания са извършени и в сградата на община Родопи.

Дьовленски беше арестуван при зрелищна акция на службите тази сутрин.

Обиск бе направен и в централата на БСП в града на тепетата, където Дьовленски има офис на движението, съобщи пред Дарик депутатът от левицата Иван Петков-Бебето. Той е разговарял с майката на арестувания, която по думите му, била в шок от случилото се.

Полицаите са влезли около 5,30 сутринта в дома на Дьовленски в квартал "Коматево", като са разбили външната врата на жилището и са го извлачили от там.

След това председателят на Национално движение "Русофили" в Пловдив е бил закаран в офиса на БСП, където има офис. В централата отива и Иван Петков-Бебето.

Не успях да говоря с него. Казаха ми, че е в ареста на ул. „Петко Д. Петков“ в Пловдив. Адвокатът му вече трябва да е там“, каза още за Дарик депутатът от БСП, който не поиска да коментира нищо повече. 

Дьовленски е на 33 години. Той е докторант в ПУ "Паисий Хилендарски", както и аспирант в Астраханския държавен университет в Русия.

Бивш кандидат за депутат от БСП за България.

Работи като младши експерт в община "Родопи".